På plats

Det är över trettio grader varmt och även om det är få som bär solglasögon så är det inte helt ovanligt med parasoller för att hålla den starka solen på avstånd (det är också varning för hög UV-nivå). Jag är på väg till min nya arbetsplats på School of Journalism and Communication vid Chinese University of Hong Kong. Jag kommer att tillbringa höstterminen här vid CUHK som STINT-stipendiat på ett Teaching Sabbatical. Det innebär att jag arbetar som lärare vid en institution och att jag på olika vis följer undervisningsfrågor vid institutionen och universitetet för att ta med mig intryck och lärdomar hem till Sverige och till Högskolan i Borås. Under hösten kommer jag då och då att blogga om mina upplevelser och erfarenheter i syfte att dela med mig av vad jag lär mig och för att ge en bild av vad det kan innebära att vara gästlärare i ett annat land.

Vi plockar ihop lite kontorsmaterial åt dig sa de, och jag blev alldeles överrumplad av mängden saker jag försågs med.

Att Hong Kong i augusti är hett blir särskilt påtagligt eftersom min nya arbetsplats ligger nästan högst upp på ett väldigt kuperat campus. Som tur är så finns det publika hissar i en del av husen och på sina ställen rulltrappor som hjälper studenter och personal att ta sig upp (och i vissa fall ner). Det går också ett antal busslinjer runt campus för studenter och anställda. Mycket praktiskt eftersom det är ganska stort. Campus ligger utanför smeten av höghus på Hong Kong-ön och Kowloon, strax norr om den nya staden Shatin i vad som benämns New Territories och som gränsar till det kinesiska fastlandet.

Första dagen på jobbet förra veckan innebar att jag visades runt i lokalerna, träffade en del av personalen och fick se det klassrum jag kommer att husera i. Jag kommer under hösten att undervisa i en kurs som jag själv ansvarar för och med undervisning en gång i veckan under hela terminen. Det är något som jag inte riktigt är van vid, eftersom jag på HB nästan alltid undervisar i kurser tillsammans med andra och vanligen i distansutbildningar. Till min hjälp har jag en lärarassistent (teacher assistant) som kommer att hjälpa till med administration men så vitt jag förstår också kan bistå på olika sätt i undervisningen. En av uppgifterna hon assisterar med är att ladda upp material på Blackboard, den lärplattform som används här. Jag vet att en del av mina svenska kollegor också hemskt gärna skulle få sådan assistans. 🙂 Första dagen fick jag en snabb introduktion till lärplattformen och idag har jag stämt möte med lärarassistenten för att lära mig lite mer om betygssystemet som skiljer sig en del från det svenska. Något jag är nyfiken på är om det förslag på riktlinjer som finns följs i praktiken. Rapport följer!

utsikt1Detta är utsikten från andra sidan korridoren från mitt kontor räknat. Inte illa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s